Meillä on varaa parempaan elämään

11.4.2016

kuva SKP arkisto
kuva SKP arkisto

Vaalipetoksella hankittu valta on tuonut hallitukselle ongelmia. Vastoin vaalilupauksia hallitus on kohdistanut viheliäisen leikkauspolitiikkansa kaikkein osattomimpiin. Se on herättänyt suuttumusta kansan keskuudessa. Hallituksen politiikka on alistettu kokonaan Elinkeinoelämän Keskusliiton talutusnuoraan.

Sijoittajat viettävät osinkojuhlia ja piilottavat voittonsa veroparatiiseihin. Valtion yhtiöidenkin johtajat nostavat kymmenien tuhansien eurojen kuukausipalkkaa. Samaan aikaan hallitus vaatii jopa tuhansien eurojen leikkauksia pienipalkkaisten naisten vuosiansioihin. Irvokkaan näytelmän kruunaa opiskelijoiden, lapsiperheiden ja vammaisten nöyryyttäminen vähäisiä tukia leikkaamalla.

Hallitus perustelee taas kerran miljardien tulonsiirtoa vientiteollisuudelle työllisyydellä. Tosiasiassa sillä pohjustetaan tulevien vuosien jättiosinkoja ja kasvatetaan työttömyyttä kysynnän hiipuessa entisestään taloudessa. Pitäisi olla tuoreessa muistissa Kataisen hallituksen satojen miljoonien helpotus yhteisöveroon.

Meillä on varaa parempaan elämään. 70-luvulla tähän maahan luotiin päivähoito, peruskoulu ja kansanterveyslaki, hyvinvointivaltio. Bruttokansantuote on nyt moninkertainen.

Meillä on varaa turvalliseen lapsuuteen, ilmaiseen koulutukseen ja vanhuksille, vammaisille ja sairaille ihmisarvoiseen kohteluun.

Työttömyyteen on tartuttava nyt tosissaan. Yksityinen yritystoiminta on investointilakossa, tulos jaetaan osinkoina sijoittajille. Sen vuoksi työpaikkoja on luotava julkisin varoin. Tarvitaan asuntojen rakentamista, koulujen ja päiväkotien korjaamista. Ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehtävä työllistäviä investointeja raideliikenteeseen ja uusiutuvaan energiaan. Työajan lyhentäminen kuuteen tuntiin päivässä palkkoja alentamatta parantaa elämän laatua ja työllisyyttä.

Uudistukset ovat mahdollisia, kun keinottelutalouteen valunut työllä luotu miljardien varallisuus otetaan yhteiseen, hyödylliseen käyttöön. On korkea aika tehdä loppu rikkaiden paapomisesta ja vapaamatkustamisesta. Siihen tarvitaan radikaali veroremontti ja kunnon palkankorotukset. Pääomatuloja on alettava verottaa yhdessä muiden tulojen kanssa kiristyvällä asteikolla. Veroparatiisit on suljettava, siihen on keinot. Palkkoja on korotettava vähintään työn tuottavuuden nousua vastaavasti. Silloin saadaan kysyntää talouteen.

Tarvitaan politiikan täyskäännös, jossa talous laitetaan palvelemaan ihmistä, eikä ihminen taloutta. Se on mahdollista koko työväenliikkeen ja poliittisen vasemmiston yhteisellä taistelulla.

 

SKP:n Joensuun piirijärjestö 10.4.2016