Näpit irti Soropista

5.12.2023


Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) päätti lopettaa Joensuun Kansalaistalon tuen ensi vuodeksi 2024. Tämä tuen lopettaminen käytännössä tarkoittaa sitä, että 27 vuotta toimineen Kansalaistalon toiminta loppuu. Tämä tarkoittaisi Kansalaistalolla noin 70:n ihmisen päivään suuria muutoksia ja pahimmillaan pahentaa heidän yksinäisyyttään ja syrjäytymistään. Tuen lopettaminen liittyy edellisen hallituksen antamaan esitykseen alkukeväästä 2022, joka annettiin eduskunnalle saman vuoden marraskuussa. Laki vahvistettiin maaliskuussa 2023.

Kansalaistalo on auttanut koko tämän 27 vuoden ajan ihmisiä niin arkisissa asioissa, kuten tukihakemusten tekemisessä, kuin myös elämänhallintaan liittyvissä asioissa esimerkiksi kohti päihteetöntä elämää. STEA on ennenkin lopettanut useiden yleishyödyllisten kohteiden tukemisen, joten voidaan vain pohtia taustalla olevan ”uudistusten” onnistuneisuutta.

Yhteiskunta on ajettu siihen pisteeseen, että rahaa riittää aseisiin sekä yksityisten yritysten voittojen takaamiseen, mutta ei kansalaisyhteiskunnan turvaamiseen tai hyvinvointiin. Tämä kehitys johtaa lopulta yhteiskunnan todellisen turvallisuuden heikkenemiseen, kun pahimmillaan ihmiset joutuvat elantonsa turvaamiseksi hankkimaan elantonsa rikollisin keinoin. Jos edes yksi hävittäjä ostettaisiin vähemmän, saisimme Soropin toiminnan turvattua 3500 vuodeksi. Yksi hävittäjä maksaa nykyisten arvioiden mukaan elinkaari kustannuksineen yli 670 miljoonaa (Kanadan hallituksen arvioiden marraskuussa 2023 mukaan (Ydin-lehti 4/23)).

SKP:n Joensuun seudun osasto vaatii, että Siun Soten tai Joensuun kaupungin on turvattava Sorpin toiminnan jatkuminen tukemalla sitä täysimääräisesti 192 000 eurolla, jonka Soroppi on hakenut, ellei ei STEA peru rahoituksen lopettamista. Kaupungissamme ei ole muutenkaan montaa matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa ihmisille sekä pienille järjestöille tai vertaistukiryhmille kokouspaikkoja.