Suomen itsenäisyydestä
6.12.2023 klo 11:00
Sietääkö suomalaisten itsenäisyyskäsitys vieraan vallan pysyviä tukikohtia alueellamme? Pelkän NATO jäsenyyden piti turvata Suomen asevarainen turvallisuus ilman pysyviä vieraan vallan aseistettuja tukikohtia joukkoineen. Hallitus on päästämässä Yhdysvaltojen joukot sekä pysyvät tukikohdat Suomen maaperälle DCA sopimuksen nojalla, joka allekirjoitetaan 18.12.2023 Washington DC:ssä.
DCA sopimuksen yhteydessä ei olla julkisesti puhuttu mitään mahdollisten ydinaseiden tuomisesta Suomeen. Yhdysvallat harjoittelivat hyökkäystä venäläisiin kohteisiin Suomen ilmatilassa syyskuussa 2023 (Eitukikohtia.fi). Jatkuvat vieraan vallan kanssa käytävät hyökkäysotaharjoitukset sekä ydinaseet eivät lisää Suomen turvallisuutta.
Lisäämmekö rautaa rajalle, sehän on loputon varustelukierre, joka maksaa, vaikka nyt jo pitää leikata yhteiskunnan heikoimmilta etuuksia. Itä-Suomessa asuvina meitä huolettaa suurvaltojen vastakkainasettelu, jolloin itä-suomalaiset jäävät pelinappuloiksi. Varustelukierre johtaa siihen, että suhteet Venäjän kanssa eivät palaa rauhanomaisiksi tai entiselleen. Hyvät naapurisuhteet ovat paras rauhantae. Tästä meillä on 80 vuoden kokemus. Vieläkään emme pysty muuttamaan maantietoa.
Tukikohdissa pätee USAn lait, jolloin Suomella ei ole mitään sanansijaa mitä tukikohdissa tapahtuu tai siihen mitä sotilaat tekevät tukikohtien ulkopuolella. Maailmalta on huonoja kokemuksia vastaavista tukikohdista tällaisissa tapauksissa. Meillä ei ole mitään mahdollisuutta puuttua mahdollisiin ympäristöhaittoihin tai -tuhoihin, joita tukikohta epäilemättä tuottaa. Armeijoiden ja sotateollisuuden päästöjä ei lasketa ilmastokuormaksi.
”Suomen valtiosäännön säädös, että Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi ei siis varmuudella toteudu, jos maahan tulee DCA:n perusteella vieraan vallan tukikohtia.” Veronica Pimenoff lausui DCA mielenosoituksessa. Näin itsenäisyyspäivänä vaikuttaa kovin kaksinaamaiselta luovuttaa vieraalle vallalle päätösvaltaa alueellaan. Jos tiukasti lukee lakia, miehittäjän päästäminen maahan voidaan tulkita jopa maanpetturuudeksi.
Yhdysvalloilla on yli 800 tukikohtaa ympäri maailmaa. Tarkasta luvusta ei ole tietoa edes Yhdysvaltojen kongressilla. Sopii pohtia miten suurvaltakamppailussa Yhdysvallat hyötyy tukikohdan tuomisesta Venäjän rajan lähelle ja miten Suomi hyötyy ratkaisusta, joka rajoittaa Suomen itsenäisyyttä ja vaarantaa turvallisuuden. |